Sunday, June 5

Mental Guwa Kuat Lagi


Aku rasa nak cari kain, basahkan, pastu lap blog neh. Gilo lama bertahun tak update. Habuk boleh kumpul, jual. Jadikan meja. Sedangkan habuk kayu boleh di guna semula.
Baiklah semua!!! Assalamualaikum……
Pertama sekali! Saya dah bekerja. Ye, bangga tak bangga sangat la. Kerja sebab nak bayar hutang portable hard drive, bil tepon dan lepas pergi balik Melaka nak ambil result dan settle hal konvo. Bajet nak tido hotel. ***lempang
Yes, saya dah bekerja. Kerja sebab nak kurus kononnya, bagi badan penat, pastu tengok makanan pun macam tengok buku Pengajian Malaysia. Lemah segala otot. Hakikatnya, kerja kat kantin yang HARI- HARI HADAP MAKANAN. Pemilihan kerja yang tak berapa betul fahana,,, tak betul tu…
Tapi bahagia tak lama mana la bila dah hari- hari hidup nampak makanan sedap. Mula- mula memang rasa nak merasa semua makanan. Ini sedap, itu sedap. Keluar masuk dapur ratah ayam goreng. Tapi lama- lama, jadi kusut kepala hutak aku. Kejap kejap Nampak ayam, Nampak pinggan, Nampak nasi…… kalau ada kerang, lagi la macam nak balik, tidur. Bau kerang, memang ‘terima kasih’.
First day aku, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaih. Dia punya blur, tak payah bebual hebat la. Semua pandang, macam orang yang tak penah nampak orang yang cantik.
Dah la kena mop lantai segala bagai, maklumlah tulang di bahagian pinggang bagi umur 21 tahun ni masih lembut. Sikit- sikit sakit. Sekali sapu, dua kali betulkan pinggang. Kat rumah pun aku menyapu sambil baring tengok cerita Totally Spies. Lepas tu, mak aku musti ‘menyanyi indah’ kat telinga aku mempersoalkan sampah bawah kerusi yang tak beralih. Biasa lah,,, pro menyapu memang macam tu.
Masuk kerja jam 10. Tapi sampai tak pernah sharp. Paling laju boleh wujud kat tempat tu pun dalam jam 10.10…… tapi tu dulu la. Dulu… masa belum kenal erti ‘datang lambat, potong gaji!!! Baiklah bos, besok saya datang awal, padahal masih tetap datang lambat’. Berdasarkan kepada rasa nak menang anugerah Pekerja Kutip Pinggan Kotor Paling Cemerlang Bulan Ini, aku konsisten dah datang awal. Jam 9.50 dah terpacak. Punya la semangat.
9 daripada 10 pekerja di sana bersetuju, bahawa fahana nampak macam budak baru lepas SPM. Berdasarkan kepada soalan “tak sambung belajar ke dik, SPM hari tu macam mana?????”
Part yang paling aku rasa nak duduk dapur sorok muka kat laci meja hujung dapur sebelah kanan dekat sikit dengan gas waktu sorang abang ni suka senduk ikan pastu buat teka teki kat aku. “dik, ni ikan apa????”. Aku pandang dia, aku senyum. “entah la bang…” tiap kali dia senduk ikan, mesti datang balik kat aku, tanya jenis ikan. Aku boleh konfiden nak jawab kalau ikan yang ditunjuk ialah ikan keli dan ikan selar. Oh, dan ikan ‘jacket’.
Lagi best kalau yang sorang abang ni mintak macam ni, “dik, carikan abang kepak ayam bahagian kiri. Kalau makan kepak ayam bahagian kanan, nanti susuk abang jatuh. Abang dah tak hensem dah!” layan kan aje……
Start jam 3.00 petang, aku dah kena mula duduk dapur. Bukan masak der. Bukan. Agak nak terbakar dapur tu, silakan la suruh guwa memasak. Memang out!!! Start petang je, kena kemas dan cuci pinggan bagai. Maka, memang kat dapur je la aku. Memandangkan pak cik- pak cik dan brader- brader kacak kat situ rata- rata suka sangat bagi muka aku blur macam neh………







Bukan,,, aku tak reti betul orang bagi arahan banyak- banyak. Tengah- tengah membasuh, sapu- sapu lantai tetibe nak order Mee Goreng Mamak la. Nak order, order terus senang la jugak. Ni tanya mee beli hari apa, basuh ke tidak macam la aku yang masak hah. Aku pulak bukan boleh nak borak ke apa benda kat situ. Ambik order terus gi dapur bagi tukang masak, sambung buat kerja.
Tak cukup lagi tu. Kadang- kadang aku kena kerja kat dapur. Then diorang order dari depan. Buat gaya mangkuk, mee, mamak, makan, lapar, cepat. habis blur muka aku.........
Orait. Tak best nak cerita benda- benda tak best. Mari bercerita benda yang best.
Okay,, tak ada benda yang best. Selain daripada hati gembira dapat tengok DiNozzo dan Jethro Gibbs setiap minggu, lain semua biasa je. Oh, sangat la tak sedap suara Gibbs dan DiNozzo dalam Bahasa Melayu. Prefer bahasa Inggeris lagi.
Tersiksa betul nak tunggu result exam keluar weh…… tersiksa ya amat rasanya ……
Ouh tersiksa……






(maka, atas sebab rasa tersiksa tersebut, fahana terpaksa menamatkan penulisan untuk kali ini……)

****mr MJ semakin seronok kat muka,,, maklumlah....... ramai jejaka kacak kat kilang tu... wink wink (nada gedik)