Sunday, December 29

KATANYA

hari tu sembang ngan member
member lama
dia tak macam yang aku kenal dulu
takde masa dia nak imbau kenangan lama
takde masa....faham
faktor usia mungkin



entah macam mana cerita
tiba- tiba isu sistem pendidikan negara kita dah kemunduran
aku tak nafikan
memang pun sebab banding dengan negara maju
pada skop pandangan aku la


tapi aku fikir macam ni
aku nak belajar betul- betul
kalau ada rezeki, jodoh umur panjang
boleh ubah sistem ni, ubah



tapi aku rasa ada syaratnya
aku kena belajar setinggi boleh sebab aku nak kena fight untuk benda ni
benda nak fight ni kena bawa keluar hujah bijak
bukan tak suka benda ni jadi jangan la guna benda ni
sekurangnya kalau aku tak dapat
anak cucu aku boleh dapat

kalau sembang kosong je
gedegang gedegong macam tin kosong
macam mana nak buat sesuatu
nanti sampai habis hayat
ungkit sistem ni sistem tu prong preng toing toing
dah tu mana jasa aku??


dulu masa aku kat kolej
ada sorang budak ni sibuk perjuangkan PTPTN bagi free je lah
ingat pt ni lebam otak dia ke nak bagi free je senang- senang
dah bagitau awal- awal nak free, jaga pointer

lepas tu nak mansuh PTPTN
dah tu,,bak datang duit bulan- bulan untuk makan aku



benda nak ubah bukan mudah
lantang macam mana pun hebatnya
kalahkan dengan bijaksana
bagi hujah tunjuk yang kau ada ilmu

kalau kau kuasai ekonomi, kau boleh sembang isu ekonomi negara dan banding dengan dunia
kalau kau kuasai undang- undang, kau boleh sembang isu perundangan negara tu kes semasa hukuman bagi setimpal ke apa benda
kalau kau kuasai psikologi, kau boleh sembang hasil kajian kau yang guna responden 2ribu tu, kemiskinan significant ke tak dengan kepandaian,,kalau significant,, cadang kat tempat ni, taja budak ni, tempat tu taja budak tu....errr sampai macam tu ke usaha??


jangan jadi dua kali lima dengan orang yang bagi darah kau terbakar tu



paling win, kau tadah tangan doa
semoga semuanya dipermudahkan
baik aku, kau, mak abah, adik beradik, kawan sembang, ke sapa- sapa lagi la, suka hati
ni nak Final Exam
semoga selamat semuanya <3 p="">

Wednesday, December 18

SENTAP

aku ni kadang kadang bendul
dodol sikit kalau orang tegur
dodol tu macam eh cantik manis tapi ambil masa nak hadam


maka lain kali
jangan sentap dulu
aku izinkan
kau bagi ayat padu
kalau ayat tak lengkap
sampai ke sudah aku macam tu


dah nama nya kawan,
kawan mana yang tegur kau sebab nak kau jadi makin bodoh dan bebal

kalau ada
bawak datang
aku ada kawan gengster
nama dia aty dan najat


the reason people let you down is because you are higher than them, so let them be
eh, payah betul nak ngaku salah sendiri

Saturday, December 7

SARKIS

aku tadi sembang ngan roomate

biasa la kutuk- kutuk kolej sikit
tak kutuk macam rempah nasi goreng tak cukup
biadab la masak nasi goreng
tapi rasa kicap kosong

puing!

aku kadang- kadang suka terjun tiruk atas katil
peduli roomate ada ke takde
so, tadi sambil sembang ngan roomate
aku buat la aksi bangang tu


tetiba kaki aku tak seirama ngan idea
kaki aku sampai atas katil dulu
tapi berbelit ngan selimut


aku nak betulkan kedudukan
berdiri 
tarik selimut

dang!!
tiba- tiba aku kat lantai

gunakan imaginasi anda untuk faham kedudukan sarkis aku

sekian, 
k bai!

Tuesday, December 3

23 TAHUN

betul la
selama aku dah 23tahun
apa agaknya bakti yang aku dah tabur

nak kata pada mak abah aku
kat diri sendiri pun belum tahu hujung pangkal macam mana
apa lah lagi pada agama yang aku anuti sekarang


aku tak kecewa
bilamana ada orang yang lagi muda dari aku
tapi jauh lebih bermanfaat pada orang lain
sedang aku sendiri tak pasti apa matlamat ntah



aku bangga kerana mereka ada


aku harap aku boleh jadi macam dorang
walaupun bukan dalam perkara yang dorang buat
aku harap setiap yang aku buat memberi manfaat


sedang mereka dah berada diatas
aku sendiri masih terkapai kat bawah



eh! tak
aku tak terkapai
aku tengah berusaha
kau pun tengah berusaha
cuma kau lagi laju

THE WAY TO DEAL YOUR FEAR, YOU HAVE TO DANCE WITH IT- izzhar nazri

**rasa rendah diri betul bila yang juara tu aku minat,,,,padahal aku apa ada....

Thursday, November 28

BANTAL

aku ada sorang kawan
yang pagi petang siang malam depan mata
kalau tak nampak pun
jengah tingkap confirm ada




dia ada hobi
hobi dia membaca
just give her any books
she will finish it for a day
just give her

bila sembang ngan dia
I'm always stucked and blurred~
macam- macam benda dia tahu
when I said macam- macam
I really mean it

*korek hidung*

sebelah bantal aku ada buku teori
yang aku tak tahu bila ntah nak start kaji



,,,sungguh tak termotivasi

Tuesday, November 26

ONCE

ekhem ekhem
the day i decide to do psychology

I would never imagine there will be statistics

You!!
hey You!
yes you,
please don't be like me

ask yourself the basic question
for anything you gonna do in future
what, why, when, who, whom, which, how
find the exact answer for those questions
decide next


please make sure  
you know what you like
understand why you like them
and deal with it

tak la nanti jadi macam aku
'apasal psych ada stats ah???'
>mulut nganga sambil tonyoh- tonyoh cermin mata yang power menggunung<

itulah
dulu tak nak review siap- siap

whatever it is, I enjoy stats and for the rest of my life I will never be regret for my intent towards psychology
oh Allah I know You know better than me..... 

Monday, November 25

JIMAT

betul la
kalau berpuasa
you will earn more than u know

kau dah la dapat pahala
dapat jaga anggota kau buat benda bangang
paling biasa dapat jimat

in my case
kalau aku berpuasa
jimat duit
lagi- lagi kalau dalam keadaan sekarang ni

minggu- minggu akhir

eat once just for a day
tu je la makan waktu berbuka
the correct reason is
malas nk angkat punggung turun lagi sekali beli makanan


kalau aku tak berpuasa
macam tadi la
nasi bujang = rm3
air oren tawar = rm1
teh ais bungkus = rm 1.40
keropok pecah- pecah = rm 0.50 x 2

total......... aku malas nk kira


hari berpuasa
makan sehari sekali pun besok hidup lagi
insyAllah


hari tak puasa
makan sehari 283621538 kali pun besok hidup lagi
insyAllah



point aku adalah '' berpuasa pun ibadah, kau makan pun ibadah''.
jadi jangan selalu rasa salah fahana,,jangan

Wednesday, November 20

WARNA

rasanya lama sudah
semangat belajar aku
paling rajin macam ini
terakhir jadi rajin sungguh- sungguh
darjah enam dulu

bunga contoh emak buat jahit sulam
jadi corak tepi- tepi buku skrap kajian tempatan
warna warni
crayon the most favourite
fully handwriting
hodoh tapi meaning no doubt
kerawang ada tiap helai


untung
I got A's for that subject
itu sampai sekarang bajet bagus geografi

sekarang ni macam tu lah
tapi bukan kerawang dan bunga contoh jahitan
nota berwarna

paling gigih nak siap


  Aku berani cakap ni nota paling cantik aku hasilkan. 
Semua kerana markah.
Mengabaikan tulisan tangan sampai senget- senget. 
Tempoh paling lama cantik- 1semester. 
Mungkin.
Sebab aku suka anak panah.

Tuesday, November 19

IGNORANT

Stop being ignorant
You don't have any right to be that
You have the power
use Your aql
determine Your attitude
well
whatever You do
Allah is always on your side
on my side to

please change yours
please~

Tuesday, May 28

PETANDA

Assalamualaikum,,,,



baiklah. Aku tak faham ntah kenapa nak exam time assignment melaung- laung minta disiapkan, aku masih gigih update benda neh.. dah KENAPA??


kan,,,,

Tak payah nak sembang pasal carry mark ke apa,,, ni sedang aku menaip ni pun masih berbondang- bondang microsoft word aku buka. Punyalah gagah hoi nak menyiapkan ni hah. 

oh,, ada satu benda menarik (hoh??? seriously fahana? seriously??). 



Aku antara manusia yang kadang- kadang tak fikir panjang. Maksud aku bila jadi satu- satu hal, aku malas nak fikir apa konsekuennya. Kalau boleh, cari punca pun aku tak mahu. Kalau boleh, aku nak fikir sampai depan tu je. Tu, depan tu je. Malas nak langkah jauh- jauh. Risau dah melangkah, mengesot minta mengundur. Sakit. Aku yakin sakit. 

Jadi bila aku suarakan benda ni pada lecturer aku,,,, YA,, aku ni bermasalah. Sebenarnya ada sebab kenapa aku ni tak mahu berfikir jauh. Maksud aku, tak nak cuba cari alternatif pada masalah tu. Cuma buat masa sekarang aku tak tahu kenapa. 



Jadi macam ni. Aku nak berfikir jauh. Aku janji. Aku nak berfikir jauh sejauh tempat sujud aku. Andai kata betul aku ni pemalas nak cari alternatif dalam setiap masalah aku, aku nak makin rapat dengan Dia. Dating dengan Dia selalu,, Sujud minta Allah permudahkan urusan aku. Paling penting, permudahkan urusan hidup mak abah dan adik beradik aku, guru- guru aku dan kawan lempang- lempang aku ni. 

Dalam setiap hal, sebenarnya bila kita di uji tu petanda. Petanda yang sebenarnya kita makin jauh dengan Dia. Ya,, aku mengaku. Tapi aku masih berterima kasih. Dia tak palingkan hati aku dari terus lupakan Dia. Dia tak bagi aku dugaan yang aku tak larat nak tanggung. Aku bersyukur. Terima Kasih Allah.