Monday, May 14

Allah Itu Bekerja Dalam Rahsia

Assalamualaikum....



tadi petang aku berjaya move on dua stages lagi Plant vs Zombie.... lepas tu bebal lagi tak lepas. Terasa bosan, aku pun layan game susun block. Masih rasa bosan pasal game tak mencabar. Masalah.




Itu petang punya cerita. Sekarang aku nak cerita cerita yang jadi malam tadi,, tak berapa lama dari petang tadi punya cerita. Tadi bespreng aku kat KUIM dulu mesej bagitahu yang bespreng aku lagi satu nak bertunang dah bulan 6 ni InsyAllah. Siap dia post dalam blog dia lagi pasal berita tu......klik Athirah






Okay,,,  Kadang- kadang aku jeles gak, lah kejadah mende la semua orang nak tunang ready bakal suami lafaz akad je sedang aku nyonyong sorang- sorang. Tak pe. Hidup mesti positif dengan Allah. Ini adalah time interval yang sesungguhnya Allah bagi untuk aku muhasabah balik diri. Apa dah cukup lengkap ke diri sendiri nak juga jaga hidup orang yang bakal aku sehidup semati. Menjaga hidup orang yang menjadi jalan aku masuk mana- mana syurga Allah. Bersama- sama memuliakan lagi bumi Allah dengan zuriat yang baik InsyAllah. 










Jujur lagi aku kat sini..... Aku sebenarnya belum ready bai nak berbual pasal jodoh ni. Aku masih belum pandai masak makanan yang core macam Asam Pedas, Kari, Ayam Masak Merah.....malah makanan yang hari- hari ligat dalam kepala yang katanya peberet sampai mati,  Ketam Masak Lemak pun masih aku meraban nak masak, jerit- jerit tanya mak aku bahan apa nak guna. Masak telur dadar pun kadang- kadang guwa lupa letak garam.... lu orang bayang la guwa masak benda lain. Antara sudut ini yang rasanya aku foul menjadi perempuan. Hadoo~




Tapi bila aku dengar yang bespreng sorang tu nak tunang dah, tak pasal- pasal aku gelabah jap. Rasanya dulu,, masa berbual pasal jodoh ni memang selalu aku jadi bahan antara yang akan bernikah dulu. Tapi aku positif je..... kalau sampai awal pun alhamdulillah. Tapi yang sekarang ni dia dah bertunang dulu dan insyAllah bernikah dalam tempoh terdekat. Tahniah... I know you read my blog, and here i wish you advanced for the 'day'.  



















Tak de apa lah. Allah dah kata jodoh dia sampai masa ni. Jodoh dia awal. Allah memudahkan urusan dia ketika ini. Setiap manusia itu kan diciptakan berpasangan. Lelaki dan perempuan. Aku nak suami yang jadi imam solat kami (aku dan anak- anak, InsyaAllah) dan pembimbing kami dalam usaha menuju jannah Allah adalah orang yang baik sebagaimana yang ditetapkan dalam Islam. Dalam pada nak mencari imam yang baik, aku sendiri perlu menjadi baik. Time interval antara masa sekarang ini dan masa menerima lafaz akad suami, aku perlu perbaiki diri. 


'Kelambatan' tempoh masa untuk si dia datang adalah peluang yang Allah bagi pada kita dan dia untuk memperbaiki diri masing- masing. Nanti dah tiba masanya jumpa si dia, selamba la tanya "eh, apahal lambat..... got traffic jammed ha???"









































Muslimah, place your heart in the hands of Allah and He will place it in the hands of a man who He believes deserves it. Insya Allah- Asyraf Zabani


DAN KERANA ALLAH ITU BEKERJA DALAM RAHSIA. Bersangka baik dengan Allah, insyAllah~

Wednesday, May 9

Acah Mak Enon


Assalamualaikum……………
Ini entry yang ketiga.. pergi tengok lagi 2 entry kat bawah……


Apa kabar lu orang semua????  Aku ingat hari ni aku nak update sampai lebam lah…… pasal guna broadband sendiri kan. Laptop aku dah kena santau lah,,,, dapat detect banyak line wi- fi KZ line 1, 2, 3, 4 tak cukup kat situ ada juga line KAB line 1, 2, 3…… tapi nak connecting dua tahun ke apa ntah. Itu sebab la buka laptop je layan Plant vs Zombie…… mana- mana kau orang yang dah lepas level sampai bumbung ke hapa ke diam je kat tepi. Aku nak lepas waktu malam ada kabus plus kat tasik pun bebal lama gila. Kalau pilih barang- barang sendiri tak pe la. Ni dah la dipilihkan, pastu kena pilih sendiri cuma ad 3 option je. Confirm- confirm la kena pilih bunga matahari, clover, ngan daun tanam kat air tu. Memang apa pun tak boleh nak buat.



Dah bosan level tak lepas- lepas, aku quit je la. Tapi  sebelum quit tu, aku bagi tanaman aku yang berketul- ketul tu sihat dulu…… heheh. Dah macam tu, baru boleh keluar dengan tenang.

Pusing- pusing lagi kat folder khusus untuk game. Cari game yang sesuai. Nak pilih game tarzan memang tak la. Melompat- lompat macam hapa.
Bosan. Main game word search. Ni game budak- budak genius je suka main. Ke aku je yang memang perasan genius sorang- sorang????


 



Ad la dalam 3, 4 level. Juga bosan. Senang sangat nak cari. Julingkan je biji mata jumpa la 7, 8 perkataan. Mudah sangat.
Tekan quit, selesai. Ushar game lain. Yeah,,,,, code break. Ni game yang ko kena teka apa yang computer tu nak. Tapi game ni tak lama mana lah aku main. Pasal stress tak dapat- dapat solutionnya. Game yang ini aku confident la memang genius je yang suka main. Benda- benda yang kasi kepala pening memang game macam ni la……


 


Masih lagi bosan. Cari la game lain. Mungkin usha game yang tak payah nak pening- pening sangat. Biasa la…ketuk- ketuk beruang ni. Memang favourite aku dari dulu. Kalau missed sekali rasa nak ulang main. Terasa sangat sentulnya kalau game mudah pun boleh salah ketuk. Lepas tu tak boleh salah sikit, ada la dengar bunyi kentut……selekeh gila game ni. Tapi tak pe. Aku suka. Pasal game ni tak susah mana………

 


Ada la dalam 5, 6 minit.




Budak jenis pick up lambat macam aku ni kena main game mencabar sikit. Bagi meningkatkan keupayaan berfikir. Game yang ini senang sangat. Setakat ketuk- ketuk macam ni, MUDAH~ exit

Memory blocks. Ni game memang selalu je aku quit cepat- cepat. Agak masa macam lambat gila vavista pusing- pusing block yang sama terus new game. Nak hot la. Kalau boleh nak masa paling laju tak sampai seminit. Tapi memang bebal gak la nak kurang seminit tu.

 






Tapi yang paling biasa aku suka buka paling last……… yang ini. COLUMNS. Biasa la. Yang paling last kita akan simpan untuk serve paling akhir dan terbaik. Macam kau makan ayam goreng KFC…… kerak ayam letak hujung- hujung. Nak ratah paling akhir. Kemuncak nikmat nya ayam KFC. Tapi punah harapan kalau adik kau yang laju je ambik dulu kerak ayam tuh. Menangis juga la rasanya.


Biasa game ni la yang aku spend masa lama gila. Tapi tak lah lama macam main game zombie uh. Nak score sampai 300 habis lebam. Paling bangga pernah dapat 297 je. Lagi 3 tu dah jahanam sebab aku salah letak je.























Dulu kini dan selamanya Brick Game dalam hati ku……






Motif aku buka laptop asalnya nak siapkan buku log ko ku…tapi tak tau lah apahal boleh main game bagai. Itu la namanya acah mak enon. Nak buat buku log konon???? Poodaaaah……

Demam....pffft~


Assalamualaikum……

Hallo everybody,,, how are you??  Is everything good? May you always be with blessing of ALLAH.



Aku sesungguhnya semasa menulis ni tak berapa sihat. Demam yang panas gila kot sampai hidung berdarah.




Cuaca kat sini tak selesa. Tapi siapa aku nak menyalahkan cuaca?? Dia juga bekerja dengan Allah.




Kat sini, kalau panas dia macam panas ‘eh, pakai baju basah pun sampai kelas dah eh, eh ni baju dah kering malahan boleh jadi siap cantik seperti bergosok……’ Tak de,,, tu sarkastik je tu. Imaginasi aku yang menunjukkan betapa panas nya lah hai cuaca sini.



Itu kalau cuaca panas. Mari aku cerita kalau cuaca hujan pula. Dah la kau ada kelas pagi, kena lah keluar rumah pagi. Muka yakin sidai baju. Balik rumah jam 6 petang yang dah memang hujang trang tang tang. Yang memang jam 6 kau balik rumah tu bergenang air hujan depan rumah kau,,,macam celaka apa nak angkat baju. Celah mana nak sidai baju berair tu kan. Itu pasal la sekarang aku basuh baju guna hamba. Tak, tak gurau. Ni bahasa ganas sangat la fahana woi,,, kau kan nak berubah katanya~

Setelah berbincang rapi begebang gebang ngan Atiqa, aku malas lagi dah nak basuh baju sendiri. Tu hah masuk je RM 2, tekan on…… Tapi memang best la turun tangga naik tangga. Dah siap basuh tu tinggal sidai je,,sidai dalam bilik pun tak de masalah rasanya. Cuma sedia la macam kena pandang selekeh dengan roommate kau.
Kalau nak dikira la, aku malas nak kira dah berapa kali aku demam kat sini. Cuaca berubah total. Kalau pagi tu panas humang haih, kau ready je la petang nak hujan. Roommate aku kadang- kadang sampai pelik tengah- tengah hari aku berselubung ngan selimut. Ni mak aku yang ajar. Kalau macam nak demam selubung satu badan bagi berpeluh. Tu belum lagi mak aku ajar makan pil barakah dia. Tu je satu benda yang susah aku nak buat. Actually, bukan lah satu je benda yang aku susah nak buat,, banyak lagi. Paling bermasalah nak makan ubat~~~


Oh,,,,lupa nak bagitau jugak roommate aku pn tengah demam. Maka, kitorang ada ala- ala lawan bersin dan buang hingus. Lawak kan. Tengah- tengah malam masing- masing bangun pergi tandas. Sebelum ni demam aku Cuma acah- acah je. Kejap ada kejap tak de. Selubung satu badan, tutup kipas baik dah. Cuma yang ini sebab hari Isnin lepas kena duduk dalam Dewan Konvo tengok bini PM dapat anugerah. Sejuk dia macam kau bercakap keluar asap kat mulut. Elok je habis, kena menapak cari bas balik kolej tengah- tengah panas. Tak habis kat situ,,, malam tu pula kena duduk dalam e- learning dengar professor bagi kuliah sikit. Sejuk juga. Balik tu memang dah redha je besoknya nak demam.









And here I am now,,, with the bantal basah kena air dari tuala tepek kat kepala and never left the red blanket also basah with air dari tuala tepek kat kepala…… zzzzzzz~