Wednesday, September 28

Selamat Pagi Murid


Assalamualaikum………
Lama tak nampak kau orang semua……pekabau????maaai Melaka katanya.
Aku tak tahu la kabar kau orang semua. Tapi kalau aku,, sihat je. Macam makin menjadi sihatnya ni ha. Aku kerja dah sekarang. Tak la gah mana, kerja opis bagai. Biasa saja. Teacher tadika. ZZZZzzzz~~
ZzzZZzzzzzz~~ inilah wajah terbaru aku. Masih bangga dengan bekas MJ kat muka.

Ntah apa- apa~





Baiklah. Keputusan rayuan ke UPU pun dah keluar. Check pun sudah. Kecewa pun sudah. Terima kasih sekiranya anda tidak bertanya apakah keputusannya.
Oh, aku mengajar budak tadika. Bila cerita kat girlfriend- girlfriend aku, ramai la dok nasihat
Mariah Carey: ngajar budak kena sabar
Rihanna: jangan marah bebudak tu. Kesian dorang.
Avril Lavigne: sabar tau. Budak- budak jangan marah sangat.
ATIRAH KHALIL: mesti kesian budak tu kan asik kena marah dengan kau.
ATIQAH ABDULLAH: sabar. Nanti kau ada anak juga………
Part yang dua akhir ni memang tak membina. Cheit!!!!
Kerja ngajar bebudak ni kadang- kadang buatkan aku rasa nak titik je tangan anak orang. Tapi dorang jujur. Kalau tak tahu, menjerit- jerit cakap tak faham. Nak pergi toilet bahasa jujur betul ‘cikgu, izinkan saya pergi ke tandas’. Ni kalau dah masuk sekolah rendah nanti, wujud lagi ke tak sopan santunnya. Lepas tu kalau dah dorang cakap kau tu cantik, tak payah la nak gigit- gigit kuku hentak kepala kat dinding malu- malu cakap ‘eish,, tipu la. Saje la tu nak bodek’. Budak nak membodek????? Eja bodek pun kemana- mana bunyinya nanti.
Cukup seminggu kerja, aku dah rasa perubahan besar. Suara dah makin mantap disebabkan oleh hari- hari melakukan latihan vocal dengan bebudak. Bukan ma mo me mi me mu yang cikgu AF dok ajar bebudak AF tu. Ni latihan yang kalau kau jenis kurang sabar je ngan manusia bernama budak. Mahu nya tak. Kadang- kadang memekik suruh makan cepat nak sambung belajar lagi. Termenung macam ada masalah kewangan. Pantang suruh buat bunyi binatang, tak suruh berdiri pun nak berdiri.
Nanti tak lama dalam kelas,,dengar la lagu tema BoboiBoy. BoboiBoy kuasa tiga, keris petir, kuasa angin, pedang halilintar dan ntah apa ntah lagi……pening aku. Nasib lagi la yang nyanyi tu bebudak 5 tahun. Kalau budak kelas aku yang dah 6 tahun nyanyi jugak, aku suruh dia ………aaaaa nak suruh buat apa pulak??? Nanti la fikir. Nampak macam baik je budak kelas aku tu.
Hari tu ada sekali, budak ni bawak bekal nuggets. Kau boleh faham tak nuggets???? NUGGETS!!!!!!!!! Dapat pulak memang lapar tahap nak makan meja. Maka, beberapa dialog mengong pun berlaku………
Teacher cantik: tengok tu Aqasha bawak bekal tak bagi cikgu sikit………
Budak nakal: mana boleh ni mak kita bagi……
Teacher cantik: okay, terima kasih Aqasha. Tak nak kawan Aqasha.
Budak nakal: cikgu macam budak- budak
Teacher cantik: kroih kroih kroih
Dalam tempoh dua minggu aku mengajar,,aku telah berjaya membuat ntah berapa ramai
Budak nangis kerja tak siap……… :8) (hidung kembang tanda bangga)
Dan budak duduk bawah meja merajuk tak dapat jawab soalan kena berdiri……… :8) (masih lagi bangga)
Juga budak turun balik lambat tak siap congak ……… :8) (tak habis lagi nak bangga)
Dan errrrr………conteng buku budak……… T.T (tak bangga sebab dah conteng kena padam balik)
Satu perangai aku,, aku tak reti maai ewah- ewah amboi maai nak menulis cantik- cantik. Jadi kadang- kadang menulis kat white board kelas tu, aku pakai hentam je conteng. Tulisan pun pakai tulisan doctor baru mula nak tulis dalam report rawatan pesakit. Perh,,,bajet macam tengah ngajar budak SPM buat revision. Nanti mula la bebudak complaint tak faham. Lepas tu baru nak “fahana, fahana……ni budak tadika. Yang mental nak mengajar macam budak sekolah menengah peta- peta minda bagai dah kenapa kau??????”
Hahah…okay. Terima kasih. Jumpa lagi nanti!!!!

**agak- agak kau orang suara nak serak- serak manja macam aku (sekarang ni) silalah mengajar budak tadika. Kekadang aku dah terperasan macam Ella lah pulak**