Tuesday, November 3

apsl ko tny aku???

ari ni isnin (pdhl jam dh lps kol 12,,kira ari selasa ar kn...)..bsok ari selasa.aku ad lg 3 paper exam yg tgl..ari rabu ni teori kaunseling,khamis asas pkembangan manusia, n isnin plak sosiologi islam...huh!!!x pyh cite yg bnyk2 2 la.(mmg sakit ati kalo aku nk cite).paper ari rabu ni je aku dh kusut....mmg la x bnyk teori yg aku blaja,,cume 5 je.tp nk fhm 2....mengucap bnyk kali aku...nota plak,mcm bku mpw mse aku blaja semester1 dlu or ptutny lg bnyk kot..tebal melantoooon!!!

td jwb paper ulum quran dn ulum hadis...ko nk tau...(kpd yg x nk,,,,ko blah skg!!!) aku pening...dh la exam jam 9..lapa weh..aku pnt2 stdy hadis,,aleh2 aku blur je td.x tau la aku slh ke ap..tp ap yg aku bce x sme mcm jwpn yg ad dlm soalan 2..pd hemat aku (2 mrkh kt sni sbb aku gune frasa yg baik)

aku x salah.maybe ustaz yg silap kot(ko apsl mcm bgus nk slhkn psyarah ko hah!!!)..x de,,ni btul ni,bkn aku sorg je yg prasan.bdk2 lain pn nmpk gak.so, mse tgk carry mark 2aku tny la skali. tp ustaz ckp dia bwt btul..ktorg yg x tgk btul2..adoyaiiii..ustaz ZUL tlg la tgk blik soaln 2...sy x slh,kalo btul ad slh,msti dpt mrkh bonus.tp aku lega gk la tgk carry mark aku 2..56/60 markah.depends pd final la utk dpt A ke x...lega 2 skjp je la....

aku igt nk la mula stdy teori2 kaunseling jap td...aku pn dgn tabah dn sabarny belek2 nota 2 .tp mcm ad yg x kne je.eh,,maybe aku yg silap kot.aku belek laa lg.ni mmg btul x kne ni..mcm ad something wrong stupid here n there...
npe nota teori ni bnyk sgt!!!!!
duuuh,,aku serabut+kusut+miong+mcm haram jadah je mse 2.

aku pn cube utk m'sabarkn diri aku sndr...aku pn bg2 la mne2 bhgn yg teori dgn pengenalan..yg membe aku ni plak x reti2 nk benti tny sape tokoh REBT n ap mkna REBT 2....weh,,x nmpk ea aku tga mcm org ilg akal ni,,tp aku msih sabar...aku bg la jwpn kt dia..tokoh REBT 2 Albert Ellis, REBT 2 mknany Rational Emotive Behaviour Teory or dlm bhs melayu pgil Teori Tingkah Laku Kognitif....

pas2 membe aku pn ckp
"okay!!!terima kasih, ko mmg kwn aku yg baik..ko sllu tlg aku..aku kdg2 serba salah nk tny ko..bla bla bla......"

aku pn ckp
"x pe...aku dh biase tlg2 org ni,tolong menolong kn amalan yg mulia."

(okay, aku mengaku yg ni aku tipu,,dialog x blaku lgsg...)

pas2 membe aku dtg blik kt aku..mau tau ap dia tny ag...
"weh,,yg ni nota ap???"

aku tgk nota 2 then aku pn jwb
"apsl ko tny aku????brani btul ko tny...aku dh la pening susun nota ni..."
membe aku ni pn muka mcm x bpe nk phm je...

aku ckp lg
"aku x ambik pn nota 2..bila mse kita blaja bnd 2..pn WAN sje nk gurau ngan kite la bg nota bnyk2...agpn aku dh asingkn nota 2 kt tepi 2 haaaa..kalo ko nk nota aku 2 ko ambik la...."

aku ngan membe aku pn gelak je,,,korg msti blur dn korg pn cube nk cr kt mne point yg blh d gelakkn...sbenany nota 2 tjuk x ad dlm syllabus.just tmbhn utk ktorg bce je.so, membe aku ni plak tny time aku rase nk humban je diri sendiri dlm lombong..(lombong mne yg best sila btau aku??)..bengang la aku,,dh la aku x betul je time 2.actually ayat ni mcm kasar kn,,tp aku ngan membe aku ni lg kasar bhs lg klaka kot ayat 2....aku mention lg skali ea aku ngan membe aku je.sbb dia je yg blh terima aku seadany...(ap ayat aku guna nih??)..lgpn ktorg pny nada dn intonasi suara (blaja KOMSAS ke ni weh!!!) biase je....so,apsl ko nk trase???

membe aku ni dh bwt nota dh,,,mcm2 jenis kertas ad..(psl dia ske koyak2 bku..bku mcm2 plak 2.nmpk sgt mse skola dlu pn sme,,,bwt kapal terbang..hahah!!!aku x mau mtk maaf kt ko)..aku plak??mne nota aku???

aku x pndi bwt nota..btul..aku pnh la bwt,,tp last2 kucing kurap pn x selekeh mcm nota aku.( kucing kt rumsis aku ni igt dpn umah aku ni jamban dia ke ap???hari2 buang najis dpn umah aku,,,)...btul, nota aku yg cantik (kononny2) last2 bnyk yg aku conteng....dh aku ambik kt bku,aku bwt nota.pastu aku kecik kn lg ayat 2..lpas2 ag aku bulat2 lg mne point pntg...blh x korg imagine cne nota aku 2??(yg x blh 2 cube tgktkn lg daya imaginasi)..blm lg yg aku hightlight, anak panah bersimpang siur..(tlg bg markah sbb aku gune bhs baik ni).sbb 2 aku mls nk tjuk kt org.kne kutuk bwt sakit hati aku je...x ad aku soh kutuk yg sesedap rse ko je apsl???

Thursday, October 1

HANYA DIA....

bila aku ltk tajuk ni aku x tau cne nk mula.sbb pd aku bnyk sgt yg aku nk cite tntg dia iaitu emak smpi aku x tau pa yg ptut di dahulukan.semuanya tntg emak adlh menarik....
dlm keluarga aku adlh seorg aje ank pmpn.kerana atas aku semua abg,perwatakan aku ad sedikit kasar.aku mengaku.aku sndr fhm knp jd mcm 2....pd aku x ad mslh.aku x rmi kawan sjk kecik.kawan2 aku cuma yg ad sekitar umh aku je...maknany aku bnyk hbiskn msa di umh.bila aku bsr skit,dh jmp rmi org yg lua dr kwsn umh aku 2 aku mula jd lain.ad antr dorg yg hbiskn msa kua dgn kwn2...aku sekadar m'dgr.tp jauh dlm hati aku juga nk mcm dorg.wktu aku mtk izin nk kua dgn kwn2 kt mak aku,mak aku mrh.darah muda aku memberontak.wktu 2 aku ckup x suka dgn sikap mak aku.kerana 2 aku berniat nk smbg blaja.tujuan asal aku nk jauh dr keluarga agar aku dpt khdpn yg x dikongkong mak lg.dn skrg ni tujuan aku tercapai....perasaan seronok aku ketika itu bkn kerana dpt belajar,tetapi jauh dr pndgn mak.aku berjaya capai apa yg aku nk.
wktu mula aku msuk sni,aku sllu hubungi mak utk cerita ap2 yg jd kerana mak aku yg suruh.aku sekadar ikut apa yg di suruh.lama2 aku seolah lupa dgn tujuan asal aku ke sini....aku mkin sllu hubungi mak dn berborak.ap yg psti,aku jrg bwt prkr ni.sekadar berborak kosong...tp ini perubahan yg aku rasa...AKU RINDU PADA EMAK...kata2 yg x mampu utk aku luahkn pd mak mgkin kerana ego seorang anak.setiap kali aku hubungi mak,aku kaku.ayat yg mudah tp blm mampu utk aku lafazkn pd mak.wlpn bnyk kali nfs yg aku tarik,aku x mampu,setiap kali aku hubungi mak aku,aku akn pstikn aku gembira.aku x mau mak aku tau yg sekiranya aku ad mslh.aku juga jrg meluahkn ap yg jd pd aku pd mak wktu dlu.tp skrg aku x mampu senyap.sblm aku meluah,mak sdh bertanya..naluri seorang ibu,mungkin.maka ap yg tjadi akn aku cerita.seingat aku,aku blm meluahkn cerita dengan pnuh emosi.aku x mahu menangis dpn mak.aku nk jd ank yg kuat,wlpn aku tau aku x sekuat itu...wktu aku nk blik kolej,aku nmpk mak bangun awl2 pg utk pastikan aku mkn dn bwk bekal utk tempoh mse aku dlm bas sehingga ke kolej...wlpn kdg2 aku tgk dlm peti sejuk kosong,aku nmpk mak aku usahakn utk pastikan aku mkn.mgkin itu remeh,tp bila aku nmpk usaha mak aku smpi mcm 2,,aku jd sebak.utk anakny yg ego ni mak usahakn jgk.aku jgk pnh tny mak aku,knp mak aku suka b'cakap dgn ayam dn ikan mak.mak aku jwb.ikan dn ayam ni kalo mak marah dia x blh marah mak balik.seingat aku,aku cuma sekali je tny sbb jwpn mak aku bwt aku sebak.aku terfikir,,aku ank yg mcm 2 ke????mgkin ye.....slm 19 tahun hidup mgkin sdh bnyk yg aku marah mak.sdgkn aku blm lg mampu utk bg sesuatu pd mak...layak ke aku sbg seorg anak utk marah mak aku...sementara ini,aku nk tgk muka mak aku,aku nk cium tgn mak,aku nk bercerita dgn mak,dn sementara mak masih ada aku nk ckp yg aku betul2 rindu dgn mak wlpn mak dkt dgn aku.aku btl2 syg dgn mak wlpn aku x cakap,dn aku btul2 nk mintak
maaf dgn mak.
sebenarny bnyk lagi utk aku cerita dn aku tau masing2 pn ad pndgn tntg mak masing2...ap yg aku pasti,bila bercerita tntg mak x akn pnh habis.kisah mak x ad penghujung,,,sekalipun mak x ad lg di depan mata kita tetapi setiap apa yg jd antr kita dgn mak akn kenang smpi bila2.malah akn kita kongsikn bersama generasi kita yg akn dtg..sama ada baik yg boleh jadi ikutan ataupun buruk jad
i teladan atau mgkin yg kelakar utk hiburan.apa cerita sekalipun jgn sia-siakan kehidupan sbg seorg anak yg dikurniakan emak....kasih abah selamanya,kasih emak ke syurga.itu aku pasti.

MAK!!! terima kasih atas semua yg mak dh berikan.....

didedikasikan kepada emak :

PUAN HJH SITI MAISARAH BT MA'SHOM

Sunday, September 20

SALAM AIDILFITRI dr FANA HJ MAHFODZ



olla!!! wktu aku taip ni dh first day raya....so,,aku t'lmbt ar nk update blog aku ni special utk raya... emh,,td ptg aku ngan fmly aku dh kuar jln..ke bukit aping...jammed siutttt jln.dkt 1 jam or lbih ar kot rasany,,aku dh tdo,bgn,tdo blik pn still jammed ag. akhirny tau la ap sbb..... ad kete excident..dh laaa jln 2,,,1 lorong je. blh plk nk knn kiri excident. bkn 1 je..tp bnyk ar... kete dorg remuk,,,justeru tu,,aku nk pesan ar pd pengunjung blog aku ni dn diri aku sndr...mgkn hari ni kita ok, x ad ap2 mslh. tp esok, lusa, mgu dpn, ntah bila2 la kn mgkin nsib kita. bkn doa, sekadar mengingat.....
hati2 la di jln raya,,syg la nyawa,,igt pd org yg t'syg,,
pd kesempatan ni..aku nk ucapkn selamat ari raya utk korg semua kwn2 aku @ pengunjung blog aku.yg mana ayat aku mcm hampeh dgn slumber badak air je mengutuk..aku mintak ampun.


mcm biasa ar aku nk b'pantun. aku x reti nk serius2 dlm blog ni...so kasi pntun ar utk bwt korg tersenyum ketika tgk blog ni:

anak orang mkn rendang, mkn rendang tersedak- sedak,
skg ni aidilfitri pn dh dtg, dgn ramadan rasa rindulah plak.

lemang ketupat juga rendang, sajian enak di pagi aidilfitri,
raya ni jemputla semuany dtg, lupuskan rasa sakit di hati.

cantik sungguh pakaian fatin, cantik lagi pakaian azean,
maaf zahir dan juga batin, salah dn silap minta di ampunkn


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN



tulus ikhlas,
fanaHJmahfodz

Wednesday, August 19

nk PUASA dh ni weyyyyy!!!

assalamualaikum....

sabtu ni pose dh woy!!!!!!....bestny pose...aku pn blh blik,,jmp mak aku ngan abah aku yg best tahap dasat.....eh...alaaaa,aleh2 je bru aku sedar,,yg aku suke nk cite2 time aku nk balik dh...prsn sronok yg x mampu nk sorok kot!!!!!rase mcm nk share je ngan org lain.heheh,,,,

ari ni ari rabu...besok khamis,,pastu jumaat!!!! heheh,,aku pny tiket bas kol 2 ptg ar kawan....it is a big posibbility yg aku x msuk kls kuliah ustaz...bkn sgj,,,,cuma x nk tiket aku burnt!!!!dh la mhl gle kawan.......aku ske gle time pose nih!!!!dpt solat tawarih....eh!!! tarawih la...ehm betul,betul,betul.....heheh,,time mlm meriah lain mcm je..laaa..btul!!!x kn nk tipu,,,aku sllu g tarawih la kawan....aku ngan membe aku,ktorg jln kaki bersama menuju ke masjid...bapak aku imam 2...hukhuk,,bertuah aku!!!ngeh2


hah!!!!abg aku yg kt mesir 2 dh balik ar kn....so,,raya ni ktorg cukup korum,,,cuma korum 2 mgkin ble2 mse je x ckup psl abg aku yg first nk g qatar la plak.....aduiiii,,,nt x lme ag aku plak g u.kingdom!!!wah,,,mcm bgus...aleh2 trase diri ni riak,,,astaghfirullah...apbla syaitan menguasai diri,,ni la jd.mari blik ke pangkal jln....

ngeh2...eh haaaa ari isnin ari 2 aku g silat pny lthn pny gelanggang...mcm biasa la,,,ko ku pny hal ni...lalu aktiviti ganas pn bermula....mcm2 arh...pastu tenaga pengajar(hek leh,,,mcm af plak dh weh!!!!) ni pn ajar teknik yg baru..pentas 4,5,6,ngan 7...pastu nk tau ap jd kawan???aleh2 membe aku ni terjatuh....omak kau!!!!!ksian dia la kawan.....bengkak siuuuut!!!aku jd cuak ar jap...ye ar yg lambung dia ni,aku!!!!rase mcm bersalah jeeee aku ni..nk lempang muka sndr pn ad gak rase...then aku diam ar,,kang aku cuit ag ar sakit dia,,,aku tgk je laaa..

tp skg membe ni dh ok gak ar....ptg nt ni jap ag ad lthn ag....aku main2 je ar,,gurau2 manja dh la...ksian plak aku tgk membe aku ni...ptg ni pn dh last lthn,,,lps ni bnyk kls teori la...dok dlm kls je la kawan.....puasa pny hal x jd mslh...lepak je,,,,heheh,,,sape2 yg bace ni tahniah ar sbb korg blh hbis mbace dn of coz la sudi jd my kawan....aku m'bebel pn ad org nk lyn..heran2...

Saturday, July 18

A.K.U.N.K.B.A.L.I.K !.!.!.!

headline dasat!!!!! dasat2 sedih la lbih kurg.... aku rse dh lbih sebulan aku x blik umh mak abh aku 2. mak aku pn lme dh aku x jmp.. tp yg aku tau mak n abah aku sihat. bkn aku mls nk blik.. spend mse kt umah x bnyk.. hampeh btul. kua je kolej dlm kol 12..blm tntu ad bas. kne tgu lg. kalo nsib baik dpt la yg kol 12 pny bas. pastu nk ke mt ag.... lbh kurg dlm kol 2 smpi melaka central 2..tempah tiket.... gebak gebuk gebak gebuk kol 3 aku naik bs ke johor... dlm bas 2 jam 1/2. aktiviti aku biasa bwt tdo ar sbb biasany aku ambik single seat. so,, korg pkirlh sndr aku nk borak ngan sape. aku rase pmndgn yg aku smpt nmpk smpi kt tol ayer keroh. pastu confirm mata aku dh x blh nk bukak... aku pn bukak lagu dr nset 'mahal' aku 2..eh, gune headset la weh!!! jgn bwt psl.kne maki bru pdn muka. agk2 dh lme gle tdo... aku pn bgn. tgk nset.. alamak!!!! mak aku call ar. ni btul pny tdo...aku pn call la mak aku sml. biasa la mak aku nk tny dh smpi mne. soaln yg ptutny aku jwb time kt ats highway ayer keroh-senai tp aku jwb kt skudai parade. hahah,,dh jauh gle 2. mampuss!!!! smpi larkin 2,,aku kne cr lg bas nk ke masai or pasir gudang. heh!!! awal2 aku blik dlu abah aku ambik kt larkin. tp dh lme2 ni abah soh aku blik sndr. sbb aku dh besar katany. mak aku pn stuju!!!!! alaa,,sbnrny nk save budget. sbb aku kalo blik biasany abah bwk aku g mkn dlu. heheh,,best gle. kt ats bas pn aku biasa beli roti je. yg aku blaja,,time sejuk manusia akn jd cpt lpr. 2 psl la aku trun bas aku nk mkn.haha!!! pancing pny ayat. gerak dr larkin dlm kol 6.30. hah,,6.30???!!!! ambik kau!! jln jammed. mau kol 8 aku bru smpi umah. pnh skali time raja lawak 3 final, aku terkejar2 nk smpi umah, blh jammed plak. stuck kt bandaraya dlm 1 jam 1/2. 2 bru kt bandaraya, blm cite kt permas jaya,highway pasir gudang n ntah mane lg pusing.. last2 aku smpi umah kol 9. pastu abah aku ambik kt masai 2 dgn g beli mknn tgh mlm aku psl mmg gle pny lapa.automatik kalo jmp abah ngan mak aku, aku jd lapa!!!!!!(ad mkna lain 2). smpi umah raja lawak dh nk hbis.. bengang melanton!!! sepah pny show aku missed!!! 2 la dia...smpi umah mlm...kalo aku jd the flash.. ptg dh blh smpi.kol 7 agk2. time nk blik pn bwt hal gak ar... aku kne dr larkin dlm kol 11- 12. sbb kepala aku serabut time smpi melaka central nt. mak aku nk msk pg 2, bwkkn aku bekal..hehe,, time ni mmg lauk sdp ar,,, udang goreng kunyit weh!!!! smpi mc 2 ptg,,kalo aku blik kol 11 smpi mc dlm kol 2 lbih la. aku x pkir ap2 time 2.. aku beli roti 2 bungkus,,trus naik bs g masjid tanah. kt mt bru aku beli mknn skit, kdg2 x pn. aku trus ambik bs g kolej. aku x reti btul kalo org dh rmi kt mt 2. nk kne berebut?? dgn beg bsa 2?? .. mmg aku x bwt bnd2 mcm 2. susahkn diri sndr je. smpi la aku kt kolej.
kesimpulanny aku mmg mls nk dok umah skjp2 je.lg susahkn abah aku nk kne ambik plak. tp aku blik gak la mgu dpn. or x tau la ble. aku kne blik ujung bln ni,,abg aku kt MESIR 2 dh blik.skali ad camping daaa. jd.... bila aku nk balik ni weh???? aku blik jgk la mgu dpn wlpn abg aku 2 blm blik...aduuu..

Thursday, July 16

my sahabat...







AsSaLmuALaIkUM!!!!!!

emh,,nk cite ar skit..ap???korg x nk tau??eh x pe.x pksa...x nk bce sudah...aku skdar menulis....lalalala





sblm 2 nk btau yg aku mmg sje je x bg page ni warna orange...aku risau la plak kalo ad nt mata korg yg x psl2 je jd bermasalah angkara blog aku ni..hangen la aku mcm 2...so,lps ni jgn sape2 tny npe aku ske orange tp cume ciput je wrna 2 dlm ni..

aku seriously sronok sgt bila dpt jmp sml kwn since skola rendah ag..heheh..bnyk sgt perubahan dorg...ap yg brubh???mcm2..aku kot yg still sme je lg(agkny laaa).yg skola rendah rmi gak la yg dh jauh d mata..kalo yg skola mngh 2 ok lg la..coz umh pn dkt2 je...yg tadika??aku x sure la plakpsl time aku tadika aku cuma igt aku dpt main lego..main monkey bar,smpi melecur tgn aku.tp yg psti ad sorg membe dr tadika ni yg aku pgil dayah sjk kecik ag skg tga bwt A level.cne tau??umah aku ngan dia x jauh. adik dia darwish dh mcm adik aku dh....dayah ni nt dia nk "terbang" g United Kingdom....ngeh2...aku??sni sdh la..mak aku blm tntu bg.nk ke melaka ni pn bkn main pyh ag....

rmi yg antr dorg ni smbg blaja...best gle dga..sronok smcm je.tp dlm mse yg sme jeles pn ad gak.mcm ad something wrong missing je...tahniah la kt dorg.dpt kos yg mcm2.kos yg x pnh dga pn tbe2 je aku blh tau..dasat2...rmi gak yg ambik medical lab la,engeneering la...fuh,,,aku mmg pening bnd2 2..serabut otak.dok je kls sains tulen.subjek sains sume bgkus!!!fizik kimia bio hancur lebur..abg aku slumber je sound...."baik x pyh dok kls sains weh"..alaa,,dh x blh nk bwt cne.bnd x ske x pyh la pksa2 nk bwt.x psl2 hilang kewarasan.x layak la plak nk jd future pakar psikologi mcm 2...huhuh!!!

anyway..dorg ni sebnrny scr x lgsg jd aku pny pmbkr smgt agi idup agi ngelaban laaa utk aku kjr cita2 aku..kdg2 aku pnt kjr.then aku stop kjp.rilek2 minum air...mkn pop corn smbil bce gempak.x lme aku kne truskn blik sesi kjr mengejar 2 sbb aku mcm dh jauh sgt tertinggal.....adoy...tp sume ni aku bwt sbb aku nk.bkn mak or abah aku yg decide.thanks la mak,abah,abang2....n adik2 aku.emh adik2 aku ea..x tau la part yg mane dia tlg aku 2..nt dia dh bsa agkny bru aku nmpk pertolongan dorg.skg ni atakat ambik air je,,ap la sgt.

tntg sahabat td...aku terharu gle ar ble tgk +jiran+membe aku dr kecik ni.dia pny lgkh dh hampir psti utk cita2 dia.aku mmg x tau ap kos dia ambik atau lbh tepat lg,,aku lupe sbnrny...tp yg aku tau,aku mmg x minat kos dia ambik 2.2 psl la aku x igt kot...tahniah laa utk ko sya..

aku sbnrny dr kecik ag x rmi kwn..x tau la ap silap.aku yg x pndi kwn ke ataupn aku mmg x blh dbwt kwn,,,huhu,,lu fikir laa sendiri.kwn aku cume 2-3 org je time kecik 2.mse skola rndh,,sya,mimi,ero.2 la dia 3 org.bila naik skola mngh je tmbh la sorg ke 2 org...heheh,skg???aku pn x tau la..sape aku knl aku bantai je tgo.ap aku pdulik.apsl x rmi kwn???maybe sbb aku ni ske gaduh kot...nk main2 ari lain.hahah!!!btol ni woooo!!!aku mmg ske gaduh....best gle.2 la psl aku msuk silat.lg advance bab2 gaduh ni..ahaks!!!